
 

 

 

Article 18.08 – Relieving in Higher- or Lower-rated Position  

Contract Language 

(D) An employee who voluntarily accepts a shift will be paid the appropriate rate of pay for that position.  

Joint Interpretation 

 
(D) Voluntary Acceptance 
 
Employees are under no obligation to accept lower-rated shifts offered by the Employer. 
 
Where an employee voluntarily accepts a shift, whether at overtime or straight-time, in a lower-rated position, they 
will be paid the rate of pay attracted by the position. 
 
Where the Employer reassigns a regular employee to work in a lower-rated position, the employee will be paid at 
their regular rate of pay. Article 18.08 (C) applies to casuals. 
 
This language does not apply to RNs/RPNs who fill a vacant LPN shift, unless they are dual registered. As per 
Appendix EE employees who are dual registered as an LPN and RN/RPN are paid the rate of the pay for the 
position except where the RN/RPN does not actively work as an LPN (i.e., doesn't have a regular LPN position 
and/or is not on an LPN casual list). 
 

Example 1:  
 

A regular-status Level 2 nurse is offered and accepts a shift as a Level 1 nurse three days before it is 
scheduled to start. The nurse is paid the Level 1 rate of pay. 

 
Example 2: 
 

A regular-status Level 4 nurse is reassigned at the start of or during their shift to fill a Level 3 vacancy. 
The nurse will be paid their Level 4 rate of pay. 

 
Example 3: 
 

A regular-status Level 3 nurse is offered and accepts a vacant Level 1 shift as no Level 1 nurses were 
available. The nurse will be paid their current Level 3 rate of pay. 

 
Example 4: 
 

A dual-registered employee who actively works as both an LPN and an RN/RPN but owns a regular 
position as a Level 3 RN/RPN is offered and accepts a Level 1 LPN shift. This employee will be paid the 
Level 1 rate of pay.  
 

 


